Stichting Werkt voor Ouderen, locatie Ter Reede
=
Kracht(ig) tegen ALS

Tegen een 4 uur durende spinningmarathon aankijkend, bekruipt een mens het gevoel van een enorme berg die ‘genomen’ moet worden.
Niets was minder waar op die 5e november 2008 tijdens de week vol activiteiten voor de ingebruikneming van het nieuwe deel van de fitnesszaal van Ter Reede in Vlissingen. De ongeveer 60 enthousiastelingen hadden hun krachten in 10 teams gebundeld en maakten onder de bezielende leiding van Marie-Louise, Sjaak, Ronny en Leonard een tocht van uitersten langs allerlei soorten muziek. Man, vrouw, jong of oud, zwanger, bekend met spinning of niet, het maakte niet uit, iedereen deed zijn of haar best om de “gekochte” fiets 4 uur draaiend te houden. Het ruim aanwezige publiek hielp de spinners door mogelijk moeilijke momenten heen met aanmoedigend geklap en grappen.
Het doel van deze energie-vretende bezigheid ………… sponsoring van de Stichting ALS, zodat er meer geld beschikbaar is voor onderzoek naar ontstaan en behandeling van de ziekte ALS. Maar er was meer dan het bezig zijn voor een goed doel; de saamhorigheid tussen personeelsleden, vrijwilligers, leden van Club Vief en mensen die gewoon graag mee wilden doen was enorm. Veel bewondering oogstten de twee oudste spinners, resp. 83 en 87 jaar, die beiden, net als de veel jongeren, een half uur vol wisten te maken.
Na 4 uur kwam het verlossende eindsignaal en was de voorlopige financiële balans opgemaakt: ruim € 1.850,-. De directeur de heer J. de Graaf heeft dit bedrag namens de Stichting Werkt voor Ouderen aangevuld tot € 2.000,- ……….

een krachtig gebaar tegen ALS!!!


Stap voor stap ALS de wereld uit

Dat had natuurlijk de slogan van mijn afgelopen kustwandelmarathon moeten zijn. Maar nee, die hartenwens schoot me pas ergens in de laatste kilometer te binnen. Jammer, want het was één van de redenen dat ik meeliep. Hoezo een sponsortocht?

Het was in de tijd dat Eric Dekker zijn been gebroken had dat ik motorische en krachtsproblemen in mijn onderbeen kreeg. Eigenlijk geen medische reden te vinden maar wel flink last. Trainen maar dacht ik, mezelf voorhoudend “als Erik Dekker snel kan revalideren door intensief sporten, dan kan ik dat ook!” Dus: fysio, zwemmen, fietsen en lopen, tig keer in de week. En jawel, ik behaalde resultaat: de racefiets kwam van de muur voor vele kilometers, 2x per week wedstrijdtraining voor zwemmen en de elleboogkrukken werden verruild door nordicwalkstokken. Met een vijftal collega-sportievelingen hoorden we van de Zeeuwse kustmarathon, die o.a. nordicend kon worden afgelegd. Doen??? Ja natuurlijk, dan hebben we een reden om van te voren ook te lopen.
De eerste kustmarathon, 7 oktober 2006: allemensen wat is 42,195 km een eind zeg! Maar … gehaald, binnen de gestelde tijd, dus gewoon supertevreden. De spierpijn op de koop toe genomen.
Toen heb ik de beslissing maar meteen genomen deze marathon 3x te lopen (eigenlijk alleen maar omdat je dan een zilveren speldje krijgen zou en dát wilde ik gewoon hebben!)
Dus op één van de eerste dagen van het jaar 2007 meteen maar weer ingeschreven voor de volgende editie; van te voren trainen, samen of alleen. Want: beloofd is beloofd ….. 3x lopen is 3x lopen. En daar ging ie weer, 7 oktober 2007, weer diezelfde route van Haamstede naar Zoutelande. Wéér genoten, wéér gehaald, wéér binnen de tijd, wéér spierpijn, maar …. met m’n handen was toch wel was mis. die nordicstokken waren niet zo makkelijk meer vast te houden.
Oké dan maar naar de huisarts, die een verwijzing geeft voor een neuroloog, die weer doorstuurt naar de neuro-musculaire poli van het UMC. Inmiddels is het januari 2008 en is de inschrijving voor de 3e kustmarathon  gedaan.. Nog niks in de gaten!!! Al gauw blijkt er iets goed mis te zijn: (P)SMA (valt onder de ziektegroep ALS), eigenlijk overal, maar vooral klachten in de rechteronderarm.
Wat nu???? Wat mag ik nog? Wat kan ik nog? Wat wil ik nog? Al heel snel had ik in de gaten dat er maar één ding mogelijk is: doorgaan met jezelf zijn, dus blijven werken, blijven sporten enz. Dus óók die 3e kustmarathon lopen áls dat mogelijk is. Deze keer wilde ik dat enorme eind toch niet alleen maar voor dat zilveren speldje lopen, maar er iets zinnigs aan koppelen.   Dus een sponsortocht voor de Stichting ALS. Er werd zo positief op mijn sponsorverzoek gereageerd dat ik in korte tijd ruim € 1.100,- bij elkaar had. Wél had ik er bij gezegd dat ik zou lopen tot waar ik kon, maar dat iedereen in ieder geval zijn geld kwijt was. Men vond het een goede deal.
En toen werd het 8 oktober 2008, een dag met regen (de HELE dag) en wind (héél veel zijwind, leuk als je nordict!!) Lekkere start natuurlijk, maar wat moet je? Je kan jezelf honderd keer zeggen dat je gek bent, maar gewoon gaan is het beste.
Ondanks het walgelijke weer werd het een héél bijzondere dag. ‘k Heb genoten van het vlieg plezier van de meeuwen op de stormvloedkering bij deze weersomstandigheden, het gehuil van de wind, het lawaai van de aanstormende golven en niet als laatste het feit dat er zoveel mensen mijn actie steunden. Het voelde of ik vleugels had. En ja, UITGELOPEN, min of meer zonder spierpijn (ongelooflijk). Een overwinning!
De hele dag had slechts één minpuntje: de zilveren speldjes geven ze niet meer uit.
Jarien Sinke uit Vlissingen