Jaaropbrengst 2011
Door middel van activiteiten, evenementen, donaties, spontane giften, collectes enzovoorts hebben we in Zeeland een bedrag van € 28.971 voor Stichting ALS Nederland bij elkaar gebracht. Dat betekent dat het streefbedrag zo goed als gehaald is.
Gezien het feit dat ALSZeeland nog maar enkele jaren bestaat, mogen we daar best trots op zijn. Maar zolang ALS de wereld nog niet uit is, zullen we door (moeten) gaan. Dat betekent dat we de lat nog wat hoger leggen: het streefbedrag van 2012 is € 35.000. Er is werk aan de winkel!

 

Met de pet langs
Frans is onlangs met de pet rondgegaan tijdens een busreis naar Brugge. Hij was als speciale gast uitgenodigd bij een teamdag van oud-collega's van zijn overleden vrouw Lianne, die bij de Belastingdienst in Goes werkte. De inhoud van de pet was € 216,86. Vanuit hier een dankwoord voor zowel Frans voor dit initiatief als voor de gulle gevers.

 

Nagekomen bericht 2011
Elly van Rij-Wiegman, kunstschilder, heeft van 8 juni t/m 2 juli 2011 geëxposeerd in 't Kunstuus te Heinkenszand. Tijdens de expositie is een van haar doeken verkocht en, zoals zij van tevoren aangekondigd had, heeft zij 10 % van de opbrengst gedoneerd aan Stichting ALS Nederland.
Dank je wel Elly, jouw bijdrage heeft het streefbedrag van vorig jaar nóg dichterbij gebracht! 


Vlissingse Zee Zwem Race
Op dinsdagavond 30 augustus 2011 klonk om 19:00 op de Vlissingse Boulevard het startsein voor dit jaarlijkse zeezwemevenement. De Zee Zwem Race is de 4e en tevens afsluitende zwemtocht georganiseerd door Stichting Zwemmen langs Walcheren. Een van de doelen van deze stichting is het financieel ondersteunen van de Stichting ALS Nederland.
De ongeveer 70 deelnemers konden kiezen tussen de afstanden 500 m, 1000 m of 1 zeemijl (1852 m).Winnaars van de zeemijl zijn:
Dames: Desirée Emmen
Meisjes Junioren: Amy van Lier
Jongens Junioren: Diego de Meijer
Heren: Angelo de Meijer

Winnaar 500 m: Lisa Davidse
Winnaar 1000 m: Demi van de Werf

Alle winnaars van harte gefeliciteerd!

Tijdens de prijsuitreiking bij sponsor Hotel-Brasserie "de Leugenaar" is de collectebus voor Stichting ALS Nederland langs gegaan. De opbrengst is zeker het vermelden waard: € 61,60! Alle gulle gevers hartelijk bedankt.

 

Opbrengst collecte
De totale opbrengst van een aantal evenementen waar de collectebus het eerste half jaar van 2011 heeft gestaan, is € 104,62. Een mooi bedrag om de financiële barometer mee aan te vullen.


Omloop van Goeree-Overflakkee
Zoals de naam al doet vermoeden is deze "monster-wandeltocht" van 26 en 27 augustus niet in Zeeland is gelopen, maar toch verdient dit evenement een vermelding op deze site. Als goed doel voor de tocht van dit jaar heeft het bestuur, naast enkele "kleine" doelen, gekozen voor Stichting ALS Nederland. We zijn bijzonder blij met dit mooie initiatief!
Globaal 600 deelnemers, van piepjong tot en met redelijk grijs, hebben met heel veel regen en heel veel storm (en gelukkig ook af en toe een straaltje zon) goedgemutst een enorme prestatie neergezet.
Vanaf deze plaats iedereen, zowel organisatie als wandelaars, hartelijk gefeliciteerd met het behaalde resultaat en hartelijk bedankt voor jullie inzet. We zijn heel erg benieuwd naar de opbrengst van dit goed georganiseerde wandelfestijn.


Afgelasting 1e Zeeslag rond Walcheren
Helaas is dit spektakel zowel op zondag 24 juli als op zondag 7 augustus 2011 vanwege de slechte weersverwachtingen afgelast. De weersverwachtingen spraken van windkracht 5-6 met een flinke golfhoogte. Voor de veiligheid van de mensen in de volgboten en voor de zwemmers was het niet verantwoord om de tocht door te laten gaan.
Dit jaar zal er geen zeeslag gezwommen worden, maar het ligt zeker in de bedoeling om in 2012 een dergelijke spektakeltocht te organiseren.
De Stichting Zwemmen langs Walcheren heeft besloten om dit jaar de Vlissingse Zee Zwem Race op 30 augustus een extra feestelijk tintje te geven. Nieuwsgierig? Kom óf meezwemmen óf de deelnemers aanmoedigen. Er kan gekozen worden tussen de afstanden 500 m, 1000 m en 1 zeemijl (1852 m).ALS Stap voor Stap de wereld uit ... een solo-sponsorloop van 100 km
Door mijn werk als medisch secretaresse van onze revalidatieartsen op Revalidatiecentrum Lindenhof in Goes kom ook ik in contact met patiënten die getroffen zijn door de aandoening ALS. Een afkorting waar ik voor hen wel eens van had gehoord, maar totaal niet wist wat het inhield. Inmiddels weet ik beter en is mij wel duidelijk wat deze aandoening met iemand kan doen. En hoe machteloos de familie en vrienden er omheen staan. Daarom heb ik grote bewondering voor "ons" ALS-team onder leiding van Ben Ras. Het ALS-team is niets te veel en de betrokkenheid enorm groot!

Op 5 februari j.l. organiseerde de vrijwilligersgroep van de Stichting ALS regio Zeeland een wandelevenement: "ALS Stap voor Stap de wereld uit" met Lindenhof als vertrek- en aankomstpunt. Deze sponsorloop werd, mede door de grote opkomst van vele van mijn collega's zoals artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen, bewegingsagogen, logopedisten, medisch secretaresses en ander (ondersteunend) personeel, een groot succes.
Naar aanleiding van dit evenement kwam bij mij de gedachte: wat kan ikzelf nog eens doen om de stichting ALS te steunen? Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om tijdens mijn vakantie in een aantal tochten totaal 100 km te gaan lopen. Het liefst natuurlijk gesponsord!
Al snel werd mij een bedrag van € 500 toegezegd door een sportvriend. In zijn hoedanigheid van directeur van een bedrijf wilde hij deze geste doen. Een pracht gebaar!
Hierdoor kreeg ik voor mezelf wel een uitdaging bij: want naast het lopen van die 100 kilometers wilde ik namelijk minimaal hetzelfde bedrag bij elkaar sprokkelen als wat ik van hem kreeg!
Inmiddels zit het er op, de 100 kilometers zijn gelopen en dat geld is geteld. De kilometers zijn gemaakt op Walcheren, Zuid-Beveland, in de omgeving van Enschede en Rucphen/Schijf.

Lopen ... voor ons zo gewoon. Even hier naartoe, geven daar naartoe. We doen het doorgaans zonder erbij na te denken. Menig ALS-patiënt zou er goud voor geven, maar is vaak afhankelijk van wandelstok, kruk(ken), rollator, (elektrische) rolstoel en/of taxivervoer. Zij kunnen niet "zomaar even" op pad. Daarom ben ik ook verschrikkelijk blij dat ik naast de € 500 die mij al toegezegd waren met jullie hulp daar bovenop een bedrag van € 683,50 heb opgehaald.

Ofwel, het totaalbedrag is € 1.183,50 geworden!

Ik ben echt ontzettend blij dat ik dit bedrag mag overhandigen aan Jarien Sinke, ambassadrice van de Stichting ALS Nederland regio Zeeland! Ik wil een ieder die hieraan heeft bijgedragen enorm bedanken: zonder jullie was het niet gelukt! MERCI!

Mariette


Trap ALS de wereld uit 2011 weer een mooi evenement

De start van de Zeeuwse "Trap" 2011 is bijna hilarisch te noemen: precies op het moment dat Ben Ras (revalidatie arts bij het ALS behandelteam van Revant revalidatiecentra) als aftrap voor de fietstochten een aantal ballonnen zou laten opgaan, roerden de weergoden zich. Resultaat: (slag-)regen en een enorme windvlaag. De ballonnen scheerden nagenoeg horizontaal over de weg! Maar de 120 deelnemers, ongeveer 90 voor de 20 km en 30 voor de 50 km, lieten zich er niet door weerhouden; snel regenpak aangetrokken of gewoon "worden we nat, dan worden we nat".
Na ongeveer drie kwartier was de eerste deelnemer (die 's middags nog moest gaan werken) alweer terug. De helft van de tocht had hij wind tegen, maar de andere helft lekker windje mee. En heel bijzonder ... geen druppel regen onderweg gehad!!
Halverwege de tocht stonden de deuren van de Kookboerderij Krommenhoeke gastvrij open om even op adem te komen en wat te nuttigen. Sommigen hebben precies hier kunnen schuilen voor de enige echte lokale stortbui. 't Kon niet beter.
Bij de Kookboerderij of bij terugkomst bij autobedrijf de Voogd kon men gebruikmaken van een fantastische (gesponsorde) lunch met brood, soep, mandarijnen en bolussen. Het was te zien dat de tocht pittig was geweest: het merendeel liet het zich goed smaken.
De gehele dag door werd de loterijwagen met een veelheid aan mooie en leuke prijzen goed bezocht en leverde zodoende een mooi aandeel voor de dagopbrengst. Aan het einde van de middag waren alle lootjes verkocht; de wagen was leeg.

Het was weer een bijzondere dag: al die mensen die hun krachten bundelen om de genadeloze aandoening ALS een halt toe te roepen. Lotgenoten, nabestaanden, mantelzorgers, collega's en behandelaars, allemaal geraakt, maar allemaal strijdvaardig. Dat die strijdvaardigheid er is, lijdt geen twijfel: sommigen reden met shirts met opdruk "Ik fiets voor ...", anderen kwamen met ingevulde sponsorkaarten met enorme bedragen. De wens is duidelijk: ALS de wereld uit!

Het resultaat van alle inspanningen voor deze bijzondere dag: € 8.500!!!

Het vrijwilligersteam is blij dat het evenement ook dit jaar zonder meer geslaagd genoemd mag worden. Een groot woord van dank gaat uit naar de gastheer en gastvrouw van deze dag, Jan Willem en Arianne de Voogd, die ook dit jaar weer hun Autobedrijf omtoverden tot een fantastische ontvangsthal voor dit evenement. De nagenoeg onvermoeibare jazzband Jazzit heeft zeker een belangrijk aandeel aan de sfeer van de dag; het was moeilijk om stil te blijven staan. Dankjewel voor de gezelligheid die jullie gaven. Ook dank aan de vele sponsors die ons, op welke manier dan ook, geholpen hebben de dag zo te organiseren, ofwel financieel ofwel materieel.
Onze sponsors dit jaar waren:


Net als vorig jaar hebben ook dit jaar scholieren zich beschikbaar gesteld voor werkzaamheden deze dag: bedankt allemaal, jullie hebben goed werk geleverd. Het laatste woord van dank is voor alle vrijwilligers: er is weer een prachtig evenement neergezet!
Kees Berwald is deze dag onze (vrijwillige) fotograaf geweest. Hartelijk dank! Om het fotoverslag te bekijken: klik hier.


Spektakel in zee: 1e Zeeslag rond Walcheren
Juli en augustus zijn de maanden van de zee-zwem activiteiten. Inmiddels is hiervoor de Stichting Zwemmen langs Walcheren opgericht. In de oprichtingsakte van deze stichting staan als doelen vermeld: enerzijds het bevorderen van zwemmen in zee en anderzijds het ondersteunen van de Stichting ALS Nederland.
In eerdere jaren werden al 4 zee-zwemtochten georganiseerd, maar dit jaar is er wel een heel bijzondere en spectaculaire tocht bij gekomen.
Op zondag 24 juli zal de 1e Zeeslag rond Walcheren gezwommen worden, een estafette- zwemwedstrijd over 30 km!!
Er strijden twee teams (een Zeeuws team en een Hollands team) om een wisselbeker en de eer. De Zeeslag rond Walcheren start om 12:00 uur. Op het strand bij Vrouwenpolder, Breezand, zal burgemeester van der Zwaag van Veere het startsein geven en zullen de zwemmers in zo kort mogelijke tijd de boulevard van Vlissingen zien te bereiken.
Deze geweldige uitdaging door lange afstand zwemmers wordt aangegaan voor ALS.
De zwemmers zullen geflankeerd worden door reddingsboten, en ook zal de prachtige tweemaster "Astrid"  met prominenten, sponsors en fans meevaren. Op de boot zijn er nog plaatsen vrij, dus ook u kunt dit spektakel van heel dichtbij meemaken. Voor € 50 per persoon kunt u meevaren; dit bedrag komt geheel ten goede aan de Stichting ALS Nederland! Aan boord wordt een lunch geserveerd.
Dus als u voor de zondag iets speciaals wilt doen, dan is dit een mooie gelegenheid! Zorg dat u dit spektakel niet mist!
Als u zich wilt aanmelden voor een dag meevaren, neem dan zo spoedig mogelijk contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Fotowedstrijd "ALS Stap voor Stap de wereld uit"
Blijkbaar hadden verreweg de meeste deelnemers van het wandelevenenemert van 5 februari 2011 hun handen zó vol aan de storm en de hoeveelheid kilometers, dat er geen gelegenheid meer was een kiekje te schieten voor de fotowedstrijd. Er waren slechts twee inzendingen, te weinig voor een wedstrijd of samenstelling van een kleine maar interessante expositie. Met beide inzenders, Wil van Dijk en Cathy den Beer, is contact geweest. Beide deelnemers ontvangen als dank voor hun inzending een kleine herinnering.


Fantastische opbrengst van een fantastisch benefietconcert ONDA
Op 11 februari maakte het bestuur van ONDA de opbrengst van het benefietconcert bekend door het aanbieden van een symbolische cheque aan Jarien Sinke, ambassadrice van de Stichting ALS Nederland regio Zeeland. Een enorm bedrag dat zeker bij gaat dragen aan de voortgang van wetenschappelijk onderzoek.
De Stichting ALS Nederland feliciteert ONDA graag met dit geweldige resultaat.


1e “ALS Stap voor Stap de wereld uit”

5 februari 2011

Goes, een stormachtige zaterdag in februari. Rond 9:30 melden de eerste deelnemers zich in Revant revalidatiecentrum, locatie de Lindenhof, bij de inschrijfbalie voor het wandelevenement van vandaag. De 2 ervaren vrijwilligers van de Zeeuwse Wandelsport Bond (ZWB) achter deze balie ondersteunen het ALSZeelandteam gedurende de hele dag bij alle wandel-technische zaken. De eerste verrassing komt al vroeg: één van de deelnemers, Michaela Blokpoel, heeft zich voor een wandeling van 15 km laten sponsoren en kan hierdoor een grote donatie overhandigen. Aldert Verhelst, secretaris van de ZWB, zorgt al snel voor de volgende verrassing, nóg een enorme financiële impuls. Dan komt er nog een enveloppe met flinke inhoud die een moeder namens haar zieke vierjarige dochter Benthe komt brengen.
Rond 10:15 is het een drukte van jewelste: een lange rij wandelliefhebbers willen zich inschrijven. Nog snel een kopje koffie en een lot uit de loterij kopen en dan maar wachten op het startsein. Na hartelijke woorden van burgemeester René Verhulst gaan de 217 deelnemers naar buiten om te zien hoe de ALS-vlag met de oranje Stap-schoenen wordt gehesen, bepaald geen lichte bezigheid in de vliegende storm.
En dan kan iedereen op pad. Het is een lange stoet wandelaars, sommigen met hond, en een enkele scootmobiel. Voor onderweg hebben de deelnemers de mogelijkheid mee te doen aan de fotowedstrijd met als motto "Stap voor Stap". Degenen die de 15 of de 20 km tocht lopen worden halverwege ontvangen door Rens en Yvonne, de eigenaars van melkschapenhouderij de Zwaakse Weel voor een kopje koffie of thee. In de loop van een enkel uur zullen ruim 140 mensen langs komen. Hoewel Rens en Yvonne niet uitgerust zijn voor zo'n (voor ons onverwachte) grote groep, was het erg gezellig en kon men in de stal een kijkje nemen bij de schapen en de net geboren lammetjes. Groot voordeel van een stopplaats: de mogelijkheid voor toiletbezoek. (Zelfs het mobiele toilet is gesponsord!)
Om 11:30 zijn de eerste wandelaars alweer terug van de 5 km tocht. Er staat een eenvoudige, maar blijkbaar smakelijke lunch gereed, alles gesponsord door Goese bedrijven. In grotere of kleinere groepen komen de wandelaars tot ongeveer 15:30 binnen en zorgen dat de loterijtafel leger en leger wordt. Als de laatsten binnen zijn, moet er nog even opgeruimd worden. En dan kunnen we allemaal met een goed gevoel naar huis. Daar maken we een van de spannendste momenten van de dag mee: het tellen van de opbrengst….. € 3.275 waaronder de opbrengst van de koffie en thee (€ 100) van de Zwaakse Weel. Een geweldige opbrengst!

Er zijn veel mensen die geholpen hebben deze dag een succes te maken. Het dankjewel geldt: alle wandelaars die ondanks de storm zijn gekomen, Revant voor het openstellen van de ontvangsthal, Paul en Piet voor hun ongelooflijke inzet vooraf en in keuken en restaurant, burgemeester René Verhulst voor zijn komst een hartelijke woorden, Jaap de Looff voor het uitzetten van de routes, Piet en Wilma van de ZWB voor hun deskundige hulp, Rens en Yvonne voor de rondleiding en ontvangst op hun bedrijf, een onvermoeibaar team vrijwilligers ALSZeeland.

De lunch is samengesteld uit sponsorbijdragen van:


De prijzen voor de fotowedstrijd zijn beschikbaar gesteld door:


De flesjes water voor onderweg zijn gedoneerd door ING.

Het mobiele toilet is beschikbaar gesteld door:


De loterij is tot stand gekomen door het kosteloos ter beschikking stellen van artikelen door: Sportpunt Zeeland, Historisch Museum Goes, kapper Funky Soez, drukkerij de Kopen Tuin, Video Max, Hema Goes, IMHA Goes, autobedrijf de Voogd, CZ, Agrimarkt Goes, Dirk vd Broek, Jeremiasse Goes, Smith kaas, Bruna, Rode Pilaren, Paard van Troye, Kapsalon Mooi, The Read shop, de Bloemist, Etos Vlissingen.

Financiële donaties voor dit evenement zijn toegezegd door:

en enkele bedrijven die niet met naam genoemd willen worden

ALLE SPONSORS, KLEIN OF GROOT, HARTELIJK DANK VOOR UW BIJDRAGE! ZONDER UW ONDERSTEUNING ZOU HET WANDELEVENEMENT NIET HET NU BEHAALDE FORMAAT GEHAD HEBBEN.

Bijzonder detail van de dag: de beachflags zijn vandaag voor het eerst gebruikt. Een mooi gezicht die twee oranje staande vlaggen. Dank aan sponsor Rabobank voor de ene vlag en dank aan sponsor Print Productions Scheveningen BV die het gebaar van de Rabobank zo sympathiek vond en daar niet bij achter wilde blijven.

Klik hier om de foto's te bekijken.


Spinningmarathon 5 jaar Club VIEF
VLISSINGEN. Neem vijf enthousiaste instructeurs, 14 spinningfietsen, ruim 70 fietsers en tientallen bezoekers. Meng dit dooreen, voeg vijf uren muziek (zowel live als opgenomen) toe en overgiet dit mengsel met een goed doel. Het resultaat kan niet anders zijn dan een prachtig onderdeel van een lustrumviering.

Dit moet de gedachte zijn geweest van de medewerkers van de fitnessclub van Ter Reede in Vlissingen, Club VIEF, met betrekking tot activiteiten voor de eerste lustrumviering. Maar niet alleen met de spinningestafette werd het feestje werd gevierd. Elke dag was er wel iets bijzonders te doen, van wandeltochten tot open dag, van receptie tot spinningestafette en van fit-test tot pastamaaltijd.

Woensdagmiddag 19 januari was het moment van de spinningestafette, met de bedoeling om de pedalen van alle aanwezige fietsen gedurende vijf uren in beweging te houden én het ophalen van zoveel mogelijk sponsorgeld voor de Stichting ALS Nederland. Elk team fietsers, getraind of ongetraind, jong of al wat ouder, heeft zich sterk gemaakt om een zo groot mogelijk sponsorbedrag te vergaren. Want hoe groter het bedrag, hoe mooier de totale opbrengst. Maar dat niet alleen, voor het team met de grootste inleg was een leuke prijs uitgeloofd. Door het inleveren van een enveloppe met € 490 werd het team met de zwarte shirtjes van hotel BOMMELJE in Domburg winnaar in de categorie "hoogste inleg".
Een andere verrassing kwam van Eilandzorg Schouwen-Duiveland die een enveloppe met (veel) inhoud kwam afleveren!

Tijdens het verzorgen van de inwendige mens konden de gasten en deelnemers genieten van live muziek en een kansje wagen bij de uitgebreide loterij.

Het resultaat van alle organisatorische, sportieve, muzikale en sponsoractiviteiten was een feestelijke middag met een fantastische opbrengst van ruim € 2.500,- voor de Stichting ALS Nederland.

Hoewel velen een onmisbare functie hebben gehad bij het behalen van dit resultaat, volgt op deze plaats toch een speciaal woord van dank voor Werkt voor Ouderen, de medewerkers van Club VIEF en de muzikanten van Blue Clay die belangeloos hebben opgetreden.

De artikelen van de loterij zijn beschikbaar gesteld door:
Filmclub Paauwenburg, Gall & Gall, wijnhandel De Moriaan, Jeremiasse care to move, Toon Poppe fotografie, slager Verboom, van Belzen planten en bloemen, bowlingcentrum de Kruitmolen, Oil & Vinegar, Hema Middelburg, de Faam interieur, dierenspeciaalzaak Molen de Pere, de Fietsenmakker, Intersport, Jeremiasse rijwielen, de Rijwielcentrale.

Het fruit is beschikbaar gesteld door:
Fruit- en groentenhandel Serier, Hans Vers Paauwenburg

 


Oprichting ALS-nabestaandengroep
Begin 2011 hebben de maatschappelijk werkenden van het ALS-behandelteam van Revant revalidatiecentrum locatie de Lindenhof in Goes een ALS-lotgenotengroep opgestart. Door het samenbrengen van mensen die dagelijks te maken hebben met problemen in diverse fases van de aandoening ALS kunnen kennis en ervaringen rondom allerlei (medische) zaken gedeeld worden. Al gauw bleek dat belangrijke keuzes meer onderbouwd gemaakt konden worden, onduidelijkheden soms (van tevoren) voorkomen en praktische handigheden met graagte door anderen overgenomen werden.
Doordat de te bespreken onderwerpen vaak erg diepgaand zijn, ontstaat naast een "technische" lotsverbondenheid al snel ook een emotionele verbondenheid. Dat een dergelijke groep in een behoefte blijkt te voorzien, is snel duidelijk geworden. Deze groep zal dan ook voortgezet worden via Lindenhof.
Helaas vallen in een dergelijke groep steeds mensen af door het overlijden van degene met ALS. Vanuit de reguliere gezondheidszorg blijken er geen (financiële) mogelijkheden om een vervolg in de vorm van een nabestaandengroep te bieden. Echter gezien de vele vragen blijkt ook hier een dringende behoefte aan te bestaan.
ALSZeeland heeft deze vraag opgepakt en start in oktober 2011 een ALS-nabestaandengroep voor ieder die, recent of langer geleden, in zijn nabije omgeving met ALS geconfronteerd is. Een eerste bijeenkomst vindt plaats op
dinsdag 4 oktober 2011 om 15:00 - 17:00 uur
Multifunctionele Ruimte 3, Ter Reede, Vredehoflaan 370 in Vlissingen.
De eerste bijeenkomst zal, naast het ontmoeten van elkaar, in het teken staan van het inventariseren van de wensen met betrekking tot de invulling van deze groep. Bij deze bijeenkomst zal aanwezig zijn Mirjam Warta, maatschappelijk werkende, die (indien gewenst) in principe bereid is de groep te (bege)leiden.
Inmiddels heeft het Vlissingse bedrijf BeZeeland Computer Services aangeboden een jaar lang alle kosten voor de huur van een bijeenkomstruimte met catering als sponsor op zich te nemen. Een hartelijke dank hiervoor is zeker op zijn plaats.